06 1018 1753
gratis verzending vanaf €59, anders €3.99

De Ultieme Shampoo Bar Gids

Categorie:
De Ultieme Shampoo Bar Gids Wondr Shampoo Bar Kokos

De Ultieme Shampoo Bar Gids

Wat zijn shampoo bars nu eigenlijk precies? Is het een hype of loont het de moeite over te stappen van je vertrouwde fles naar zo’n blokje shampoo? En zo ja, welke shampoo bar is dan de beste keuze voor jouw haartype en budget? Maken ze je haar net zo fris en schoon als een gewone shampoo?
In deze gids lees je het antwoord op deze – en nog vele andere – vragen. Heb je na het lezen nog vragen? Stel ze gerust!

Wat is een Shampoo Bar nu eigenlijk precies?

Een Shampoo Bar is, kort gezegd, shampoo zonder water waardoor deze niet vloeibaar is maar een vaste vorm heeft. Wanneer je een vloeibare shampoo koopt dan bestaat deze voor pakweg 80% uit water. Andere namen voor Shampoo Bars zijn Shampoo Blok, Haarzeep, Solide Shampoo of bijvoorbeeld Shampoozeep. Dit zijn allemaal benamingen voor Shampoo Bars: shampoo’s in vaste vorm.

Wat is het voordeel van Shampoo Bars vs. gewone shampoo?

Zoals gezegd bevat een fles vloeibare shampoo zo’n 80% water. Dat is niet alleen zonde van je geld, maar het is ook erg milieubelastend. Niet alleen omdat we geen oneindige voorraad water hebben, maar vooral ook om eerst al het water naar de fabrikant te vervoeren en daarna al die flessen van de fabrikant uiteindelijk in jouw badkamer te krijgen.

Omdat een Shampoo Bar een vaste vorm heeft kan hij makkelijk in een duurzamer doosje of blikje verpakt worden, in plaats van plastic fles. In één vrachtwagen passen véél meer Shampoo Bars dan shampoo flessen! Een bijkomend voordeel is dat een Shampoo Bar is ook voor jou erg makkelijk mee te nemen is. En zowel thuis als op reis neemt een Shampoo Bar maar weinig ruimte in.

Lees ook: “Vier redenen om je shampoo in te ruilen voor een stuk zeep” op nationalgeographic.nl.

Hoe gebruik je een Shampoo Bar?

Het klinkt allemaal wel mooi, natuurlijk, maar hoe was je nou je haar met een droog blokje shampoo? Gelukkig is dat heel eenvoudig: je maakt zowel je haar als de Shampoo Bar nat. Vervolgens kun je kiezen: je kunt de Shampoo Bar over je haar masseren totdat er schuim ontstaat, of je wrijft de bar in je handen en wast je haar met het schuim. Vervolgens was je je haar zoals gewoonlijk en spoel je het daarna goed uit.
Een Shampoo Bar is dus net zo makkelijk in gebruik als vloeibare shampoo, alleen giet je het nu niet in je hand of op je haar maar wrijf je de bar in je handen of over je haar.

Video: zo gebruik je een Shampoo Bar. Shop de Wondr Shampoo Bars hier.

Hoe lang gaat een Shampoo Bar mee?

Ook weer net als bij gewone shampoo hangt dat natuurlijk af van je eigen gebruik; de één gebruikt per wasbeurt meer shampoo dan de ander. Gemiddeld staat één Shampoo Bar gelijk aan drie flessen gewone shampoo. Bij Shampoo Bars is het op de juiste manier bewaren erg belangrijk – als je Shampoo Bar steeds nat blijft of wordt dan zal hij véél sneller op zijn dan een Shampoo Bar die na gebruik goed op kan drogen. Dit brengt ons bij de volgende vraag:

Hoe moet je een Shampoo Bar bewaren?

Je hebt lang plezier van je Shampoo Bar als je hem na gebruik laat drogen en ook droog houdt tot het volgende gebruik. Dat kan heel makkelijk met bijvoorbeeld een zeepbakje of een magnetische zeephouder. Hier zie je een aantal mogelijkheden in onze webshop. Je kunt ook heel makkelijk zelf een bakje maken, bijvoorbeeld door wat elastiekjes om een oud blikje te doen zodat je Shampoo Bar daar op kan liggen.

Meer weten over het bewaren van je Shampoo Bar en hoe hij zo lang mogelijk mee gaat?
Lees dan Hoe bewaar je een Shampoo Bar?

Zijn Shampoo Bars milieuvriendelijk en duurzaam?

Als we kijken naar vloeibare shampoo versus Shampoo Bars dan zijn Shampoo Bars inderdaad duurzamer. Een Shampoo Bar is bevat geen water, een fles shampoo bestaat voor zo’n 80% uit water. Shampoo Bars zijn zelden tot nooit verpakt in plastic, vloeibare shampoo zit nagenoeg altijd in een plastic fles. In de meeste gewone shampoo’s zitten microplastics (minuscuul kleine plastic deeltjes en vloeibare plastics), in Shampoo Bars kom je deze nare, verborgen plastics niet tegen. Je kan dus eigenlijk wel zeggen dat een Shampoo Bar altijd milieuvriendelijker en duurzamer is dan gewone shampoo uit een fles. Dat wil niet zeggen dat alle Shampoo Bars uit milde, natuurlijke ingrediënten bestaan – daarover later meer. Maar ook zonder naar de verdere ingrediënten te kijken is een Shampoo Bar eigenlijk altijd een betere keus dan een gewone fles shampoo!

Wat zijn microplastics en zitten ze in mijn shampoo?

Plastic in het milieu valt vroeg of laat uit elkaar in steeds kleinere stukjes. Microplastics zijn alle stukjes kleiner dan een halve centimeter maar vaak zó klein dat ze niet meer zichtbaar zijn voor het blote oog. Nanoplastics zijn zelfs onder de modernste microscopen nauwelijks te zien. Dit worden beide ook wel secundaire microplastics genoemd. Dan zijn er nog de microplastics als gevolg van slijtage, zoals vezels van synthetische kleding of slijpsel van autobanden, de primaire microplastics. Daaronder vallen ook de microplastics die door fabrikanten bewust aan verzorgingsproducten of verf worden toegevoegd omdat ze een bepaalde functie vervullen. Die microplastics komen via het afvoerputje of anderszins gemakkelijk in het milieu terecht.

Bijna negen van de tien producten van grote cosmeticamerken bevatten microplastics, zo blijkt uit recent (april 2022) onderzoek van de Plastic Soup Foundation. Het volledige onderzoek is via deze pagina in te zien.

Microplastics herkennen
Microplastics herkennen is heel lastig: met het blote oog zijn ze niet te zien dus moet je de ingrediëntenlijst van je shampoo onder de loep nemen. Letterlijk vaak, want er worden kleine lettertjes en onherkenbare benamingen gebruikt zodat je na het lezen eigenlijk nog niet weet wat er in zit. Dat ligt overigens niet helemaal aan de fabrikant; dit is wettelijk bepaald (INCI: Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten). Gelukkig is er een app die je kan helpen: de Beat the Microbead app is gratis te downloaden en ook kun je online producten opzoeken.

Wat is de beste Shampoo Bar voor mijn haartype?

Er zijn ontzettend veel merken en soorten Shampoo Bars, dus het is soms best heel lastig om door de bomen het bos nog te zien! Nu zijn álle Shampoo Bars in onze shop zorgvuldig geselecteerd en zitten er geen slechte keuzes tussen, maar dit zijn de favorieten:

De Beste Shampoo Bar voor Alle Haartypes

1. Wondr – Shampoo Bar Alle Haartypes – Coconut
2. HappySoaps – Shampoo Bar Elke Dag – Vitamin Sea of HappySoaps – Shampoo Bar Alle Haartypes – Rose

De Beste Shampoo Bar voor Vet Haar

1. Wondr – Shampoo Bar Vet Haar – Ocean Breeze
2. Lamazuna – Shampoo Bar met Groene Klei – Vet Haar

De Beste Shampoo Bar voor Droog Haar

1. Wondr – Shampoo Bar Droog Haar – Lavender
2. Lamazuna – Shampoo Bar met Virgin Kokosolie – Droog Haar

Hier vind je al onze Shampoo Bars – zoals je ziet is er voor elk haartype een mooie bar! Maar bijvoorbeeld ook fijne Anti Roos Shampoo Bars zoals deze van het merk Wondr of deze van het merk ShampooBars.

 

Leuk, interessant of leerzaam? Vergeet niet om het artikel te delen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Winkelwagen

0
Nog maar  59,00 en je pakje wordt gratis verzonden!
0%
image/svg+xml

Je mandje is nog leeg.

Verder winkelen